היום נבקר בכפר האמנים עין הוד – כפר האמנים היחידי בארץ – אשר נמצא קצת לפני חיפה, באזור חוף הכרמל. אבל…ילדים וגלריות זה לא משהו שהולך ביחד בדרך כלל, נכון? תתפלאו – בעין הוד יש המון מה לעשות, והילדים יהנו לא פחות מהבוגרים.
בגרות דרך האוזניים הינו פרויקט משותף של רכס פרויקטים חינוכיים ושל פודקאסט ישראל מדיה בע"מ. הפודקאסט מיועד לתלמידים הניגשים לבחינות הבגרות ונשמח לקבל משוב כאן.
המורה לתנ"ך פלורה ויניצקי והמגיש רן לוי משוחחים על ביקורה המפורסם של מלכת שבא בחצרו של שלמה המלך, החכם באדם – ועל היחסים האינטימיים שהתפתחו בין שתי דמויות מסעירות אלה…
האזנה נעימה!
רן
רשימת הפרקים המלאה
הרשמה לפודקאסט:
iTunes | אפליקציית 'בגרות ברשת' לאנדרואיד | RSS Link | עמוד פייסבוק | קבוצת פייסבוק | טוויטר
היום נטייל במקום שהוא לכאורה בנאלי, כזה שכולם מכירים ובקרו בו פעמים רבות- פארק הירקון. את המקומות הידועים כמו פארק בבלי, אזור הפיקניקים מול גני התערוכה והאגם כולם מכירים, אנחנו כאן כדי לגלות לכם את הפינות החבויות והנסתרות שיש לפארק להציע – ויש לא מעט…
היום נטייל במקום שהוא לכאורה בנאלי, כזה שכולם מכירים ובקרו בו פעמים רבות- פארק הירקון. את המקומות הידועים כמו פארק בבלי, אזור הפיקניקים מול גני התערוכה והאגם כולם מכירים, אבל אנחנו כאן כדי לגלות לכם את הפינות החבויות והנסתרות שיש לפארק להציע – ויש לא מעט…
אבל לפני שנתחיל נספר על הפארק עצמו: פארק הירקון או בשמו הרשמי, "גני יהושע" (על שמו של יהושע רבינוביץ, ראש עריית תל אביב לשעבר). זהו הפארק העירוני הכי גדול במדינת ישראל. גודלו עומד על כ 3,750 דונם שמשתרעים לאורך הירקון מרידינג ועד שכונת רמת החייל. הרעיון להקים את הפארק נהגה בתקופתו של ראש העיר הראשון של תל אביב, מאיר דיזינגוף, עוד בשנת 1929. אבל בישראל כמו בישראל רק בשנת 1951 התקיים הטקס נטיעת העצים וחניכת הפארק. הפארק התרחב כמובן עם השנים והתפתח. עוד נתון מעניין: להשקיית הפארק נדרשת כמות של כ 7,000 מ"ק של מים בשנה! ישנה תכנית למערכת השקייה המבוססת על מי קולחין מטוהרים מרמת השרון והסביבה.
נותני החסות לפרק:
הגנים המיוחדים בפארק הירקון
מתי בפעם האחרונה בילית ביער טרופי? בפארק הירקון ישנם מספר גני נושא: גן טרופי, גן סלעים וגן קקטוסים – ולכולם הכניסה חינם! מומלץ לחנות בחנייה שמול גני התערוכה, להמשיך לתוך הפארק עד שרואים את מתחם מתקני השעשועים הגדול (אטרקציה מפני עצמה, מדובר על מתחם ענק שכולו בנוי מעץ). קצת אחרי מקום להשכרת אופניים וקלאב קארים תזהו את הכניסה לגן הטרופי. הגן לא גדול – אבל ממש הולכים בתוך הג'ונגל ויש אגם קטן, כלי מוזיקה שאפשר לנגן עליהם וברווזים… כל ילד שאוהב את מוגלי ירגיש בבית!
מאחורי הגן הטרופי נמצא גן הקקטוסים וגן הסלעים. גן הקקטוסים הוקם בשנות השמונים ובמהלך השנים הרבה אנשים תרמו קקטוסים שלא היו יכולים לטפל בהם, וכיום יש בגן כ 50,000 צמחים מ 3,800 מינים וסוגים שונים! בסמוך לגן הקקטוסים תמצאו את הגן הגזום וגן הסלעים שנראים כפסלים בשטח. כפי שאמר הרודוטוס, היסטוריון מהמאה ה 5 לספירה: "בכל סלע קיים פסל, תלוי איך אתה מתבונן בו." לגן הביאו סלעים מרחבי הארץ: מהר החרמון ועד אילת. אפשר ואף מומלץ לסיים את הטיול הקטן בפיקניק בפארק, יש המון מקום ושולחנות.
שבע תחנות ויער ראש ציפור
בצד השני של הפארק, על גבול רמת גן, נמצא אזור שבע התחנות ויער ראש ציפור. מדובר על טיול נהדר וקליל לשבת בבוקר. יער ראש ציפור קיבל את שמו בזכות מראה ראש הציפור שמתקבל ממבט אווירי על היער. היער, שהוא למעשה חורשה גדולה של עצי אקליפטוס, משתרע על פני 500 דונם ונהדר לבילוי משפחתי כייפי ומגוון. מומלץ לחנות בחניה של החווה: ישנו שביל מול החניה שמוביל לשבע התחנות, ואנחנו נבחר את השביל המעגלי שמתחיל בקצה החניה ומוביל ליער.
השביל המותאם לעגלות, אורכו כ-2 ק"מ והוא מקיף את היער ונהנה מצילם של עצי האיקליפטוס המרשימים. השביל יוביל אותנו לגבעה ממנה ישנה תצפית מקסימה על האזור, והישר מהגבעה הילדים כבר ירוצו אל עבר מתחם המשחקים המקסים והגדול. ליד המתחם ישנם שולחנות פיקניק מוצלים, מקום נהדר למנגל או ארוחת בוקר.
סמוך ליער ראש ציפור נמצא מתחם שבע התחנות הוא שחזור של טחנות הקמח שפעלו כאן בימי האימפריה העות'מאנית ונעזרו בזרימתו של הירקון לטחינת קמח. באתר נמצאו 11 זוגות של אבני ריחיים, שבע מהן בתוך בניין גדול – ומכאן השם "שבע טחנות". המקום שימש גם כמרכז חקלאי: החקלאים הגיעו מכל האזור לטחון את התבואה, נשארו שם כמה ימים וכך קמו להם בית קפה ומעגן סירות. בקיצור אחלה מקום מפגש! במתחם שבע טחנות התגלו שרידיו של גשר רומי עתיק, ויסודותיו של גשר זה שימשו בסיס להקמת סכר אבנים החוצה כיום את הירקון. הסכר גורם להפרש גבהים של מספר מטרים בין המים המגיעים ממעלה הנחל ואלה הזורמים לעבר הים. הקמת הבריכה ויצירת המפלסים היו נחוצים עקב השיפוע המתון של הירקון העומד על 0.6 פרומיל בלבד.
הטיול במתחם כולל הליכה בין הבריכות השונות, צפייה במפל מרשים ובברווזים שהפכו את המקום למשכנם הקבוע. מאזור התחנות מגיעים היישר אל האגם הגדול בפארק הירקון, עם שפע מקומות לפיקניק, השכרת סירות ואפילו בלון פורח. אם תפנו ימינה תוכלו ללכת לאורך גדות הירקון בשביל מוצל על ידי עצי אקליפטוס וספסלים למנוחה. זוהי הזדמנות נהדרת להסביר לילדים כיצד עובדת טחנת הקמח ובאיזה אופן ניצלו בעבר את כוח זרם המים לטחינת גרגירי החיטה לקמח.
תסמונת 'חוסר טבע' אצל ילדים
אני גדלתי בפתח תקווה, ואת רוב ילדותי העברתי בשדה תפוחי האדמה וכמובן בפרדסים. כשאנחנו היינו ילדים, הטבע היה קרוב לעיר וגם בעלי שגר בחיפה בילה כל היום בואדי. אפילו התל אביבים זוכרים את המרחבים של הטבע בהישג יד. הטבע היחידי שהילדים שלי היום בפתח תקווה יכולים לקבל זה גן שעשועים מפלסטיק וגם זה בקושי… רק תחשבו רגע: מתי בפעם האחרונה הילדים שלכם טיפסו על עץ? עשו קובבות מבוץ? על פניו זה נראה עניין זניח אבל יש לכך חשיבות.
וכמו כל דבר גם לזה ישנה תסמונת והיא נקראת 'חוסר טבע' אצל ילדים. את המונח הגדיר ריצארד לוב שכתב את הספר 'הילד האחרון ביער'. ריצארד לוב טוען בספרו, בהסתמך על מחקרים, כי השהות בטבע מפחיתה באופן בולט את שיעורי הפרעת חוסר הקשב, קשיי הריכוז וההיפראקטיביות אצל ילדים. לטענתו השהות בטבע גם משפרת את כושר הלימוד, היצירתיות והבריאות הנפשית והרגשית. לפי טענתו של לוב, אילו הייתה מערכת החינוך מוציאה ילדים אל הטבע, לשיעורים בחוץ, ניתן היה להפחית באופן ניכר את שיעורי מתן הריטלין. כן – עד כדי כך! אז נכון שישראל צפופה ואנשים חייבים לגור איפשהו, אבל חייבים לשמור על איזון. הנה רק עכשיו מתקיים מאבק חשוב על שטחי אפולוניה שמיועדים כמובן לנדל"ן.
מסלולים נוספים, טקסטים והוראות ניווט – באפליקציית EZgoing Family (אנדרואיד, אייפון)
הפעם נבקר במעיין עין צובה, אחד המעיינות היפים באזור ירושלים, בשרידיו של המבצר הצלבני 'בלמונט' ("ההר היפה") ועץ אלון בן 700 שנה – ונקנח (תרתי משמע) בסדנת שוקולד שפשוט אי אפשר לעמוד בפניה…
תמלול הפרק – יום טיול בצובה: מעיין, מצודה ו…שוקולד!
הפעם אנחנו נבקר בקיבוץ קטן ליד ירושלים, קיבוץ צובה – ומסתבר שיש לא מעט מה לעשות בקיבוץ הקטן…
עין צובה
אז נכון: כשאומרים צובה – מיד חושבים על מתחם השעשועים קיפצובה שכולם מכירים (וזהו דרך אגב מתחם מאוד מומלץ). אבל אם עוברים את המתחם שנמצא בכניסה, קצת אחרי הקיבוץ, מתחבא לו עין צובה שהוא ללא ספק אחד מהמעיינות היפים באזור ירושלים. נק' ה- Waze באפליקציה תוביל אתכם לפאתי הקיבוץ ולאחר כמה עשרות מטרים מהשלט להר צובה תזהו את השילוט לעין צובה. יש להחנות את הרכב לצד הכביש, ןלאחר כ 300 מ' הליכה לפנות ימינה – וכבר תוכלו לזהות את המעיין. אין מה לחשוש: כל האזור משולט היטב ואין סיכוי להתבלבל. המעיין מטופח על ידי הקיבוץ וזורמים בו מים נקיים כל השנה: מומלץ לרחוץ ולהשתכשך! סביב המעיין תמצאו מדשאות, שולחנות פיקניק אחדים והמון נוף של הרי ירושלים. מקסים.
בלמונט – 'ההר היפה'
סמוך למעיין נמצא הר צובה ובו שרידים של מבצר צלבני הקרוי בלמונט-"ההר היפה". אכן, ההר והנוף הנשקף ממנו מצדיקים את השם!
שביל ברור מוביל עד לפסגת ההר, שם נמצא תצפית מרהיבה: נסו לאתר בנוף שני מבצרים צלבניים נוספים שנבנו באזור הקסטל ובנבי סמואל. פרט לשרידי המבצר ישנם גם את שרידי הכפר סובה שנכבש במלחמת יום העצמאות על ידי חטיבת הראל של הפלמ"ח, במסגרת מבצע דני. היזהרו מבורות פתוחים: שימו עין על הילדים כשהם מתרוצצים בשרידי המבצר!
למרגלות הר צובה תזהו שלט עץ: "לאלון". הירידה בשביל מובילה אל עץ האלון העתיק ביותר בהרי ירושלים, אשר גילו נאמד בכ-700 שנה, ולידו עץ זית עתיק שגזעו חלול וגילו מוערך בכ 500 שנה! עצים אלו הם חלק מהנבחרת המצומצמת של העצים העתיקים בישראל. מדוע דווקא עצים אלה הצליחו לשרוד כל כך הרבה שנים? התשובה לכך דווקא פשוטה: בזכות העובדה שהמקום היה גם בית הקברות המוסלמי של הכפר סובה. המשפחות שבאו לפקוד את קברי יקיריהם ישבו בצילם של העצים לאכול סעודתם, השליכו שאריות שדישנו את האדמה ורמסו בהזדמנות זו את העשבים החד שנתיים. כך זכו העצים לתנאים משופרים ועדיפות בצריכת המים.
שוקולד, שוקולד, שוקולד…
ילדים ושוקולד… היש שילוב יותר מתוק מזה? אחרי הטיול אפשר לקפוץ לסדנת שוקולד בגליתא. הסדנא מתחילה בכל שעה עגולה, ויש להירשם מראש. הילדים יכינו מטעמי שוקולד – ובעיקר יטעמו וייהנו מכל רגע… הביקור כולל גם צפייה בסרט קצר וחנות עם שפע שוקולדים שאי אפשר להישאר אדישים אליהם. ישנן סדנאות מסוגים שונים המתאימות לגילאים שונים, אז בחרו את מה שמתאים לכם.
ואם כבר דיברנו על שוקולד, הנה שלוש עובדות על שוקולד שאולי לא ידעתם קודם:
1. בני המאיה והאצטקים היו הראשונים שהשתמשו בפולי הקקאו למאכל. המשקר המר שהכינו מהקקאו, בשילוב צ'ילי חריף, נחשב למעורר ומרפא מחלות.
2. ישנה סברה שהשוקולד גורם למצב רוח טוב. אכן, השוקולד מכיל אנדרופינים המשפיעים על המוח וגורמים להרגשה טובה – אבל אלה מתפרקים במערכת העיכול והכמות שמגיעה אל המוח היא זניחה! הלך התירוץ…
3. הילדים שלי יודעים שליד רקסי אסור לאכול שוקולד, כיוון שהשוקולד רעיל עבורו. כלבים, סוסים וגם תוכים אינם מסוגלים לפרק ביעילות את התאוברומין הקיים בשוקולד, והוא עשוי להתקיים במחזור הדם שלהם במשך כעשרים שעות (לעומת שעתיים-שלוש אצל בני אדם). כמויות גדולות מדי של המאכל עשויות לגרום להם להתקף אפילפטי, דימומים פנימיים, התקף לב – ואף למוות.
טיפ שבועי – איך מעבירים את הזמן עם הילדים בנסיעה?
מי לא מכיר את התלונות, הריבים והשיעמום של הילדים בנסיעה?… הנה שלושה טיפים קלים ופשוטים ליישום.
1. ארוחת בוקר באוטו: טיפ להורים שכבר התייאשו מהמצב האסטתי של המכונית (או אם מדובר על רכב חברה, כמובן… ;-).) אנחנו מכינים סנדוויצ'ים בבוקר הטיול, והילדים כבר יודעים שאת ארוחת הבוקר הם אוכלים ברכב. הרווחתם לפחות רבע שעה של שקט…
2. לוח מחיק: טיפ מעולה לחובבי היצירה. ציירו ציור בהמשכים, שחקו איקס-עיגול, 'נחש מה' ועוד ועוד משחקים משעשעים שיעבירו את הנסיעה בנעימים.
3. קריוקי: בואו נצטרף לטרנד הסוחף של הקריוקי… אפשר למצוא המון שירי קריוקי בעברית ב-YouTube, וגם באנגלית כמובן. זה כיף גדול – ובעיקר, מצחיק!
מסלולים נוספים, טקסטים והוראות ניווט – באפליקציית EZgoing Family (אנדרואיד, אייפון)